top of page

Tiyatro Yolcuları

Tiyatro Yolcuları Kısa Tarihçesi

Sacit Akel, Mart 2012

 

Tiyatro Yolcuları 1995 yılında Ankara da kurulmuştur. Yolculuğuna 1998 de Mersin'de Polat İnangül önderliğinde Deniz Sandalcı ve Güray Görkem adlı üç tiyatro yolcusu tarafından devam etmiştir. Çalışmalarına Okul haçlıklarıyla kiraladıkları köhne bir dükkanda plastik meyve kasaları, üç metrekare sulta ve bir top siyah kumaştan kurdukları sahnede başlayan Tiyatro Yolcuları. Turgut Özakman'nın Duvarların Ötesi adlı oyunla ve Polat İnangül'ün Şaşkın Arı Kaybolunca adlı çocuk oyunu ile ilk sezon oyunlarının açılışını yapmışlardır. Kısa sürede Mersin tiyatro severlerinin beğenisini kazanan Tiyatro Yolcuları. 1998-1999 sezonunda Athoul Fugard'ın Ada adlı oyunuyla ve Yine Polat İnangül'ün Şaşkın Arı Kaybolunca adlı oyunuyla sezonu tamamladı. Yine bu dönemde bünyesinde açtığı Tiyatro Atölye ve Kurs çalışmalarıyla Mersine birçok Tiyatro aday adayı yetiştirmiştir.


1999-2000 sezonuna gelindiğinde tamda yolculuğun tükendiği anda Tiyatro Yolcularına katılarak Yolculuğun devam etmesini sağlayan Sacit Akel ile Tiyatro Yolcuları Athol Fuagard’ın Ada isimli oyunuyla yeni ve tükenmeyecek bir yolculuğa başlamıştır..Ayrıca Şaşkın Arı Kaybolunca adlı çocuk oyununu yeniden sahneye taşımıştır...
 

2000-2001 sezonunu Athoul Fugard'ın Ada adlı oyunu ile bir çok Anadolu turneleri ile tamamlamıştır.ve bu süre içerisinde oyunculuğu meslek olarak yapacak ve kişisel gelişimi tetikleyecek bir şekilde oyuncular yetiştirmeye devam etmiştir.
 

2001-2002 sezonunda Nazım Hikmet’in Şeyh Bedreddin Destanı sergiledi..2001-2002 sezonunun sonunda Tiyatro Yolcuları hiçbir dönemde bağını koparmadığı Mersinden, Sacit Akel ile İstanbul'a taşınmıştır.
 

2003-2004 sezonunda Cuma Boynukara nın Ölüm Uykudaydı adlı oyunuyla İstanbul seyircisiyle buluşan Tiyatro Yolcuları kısa sürede adını heryerde duyurmaya başlamıştır.
2004-2005 /2005-2006 sezonlarını Şehyh Bedreddin Destanı ve Ölüm Uykudaydı oyunlarıyla devam ettirmiştir.

 

2006-2007 sezonuna gelindiğinde ise Sacit Akel-Aziz Özuysal’ın yazdığı yine Sacit Akel’in rejisiyle Magazino Manyaklar ve Nazım Hikmet’in Can Yücel’in olağanüstü bir biçimde kaleme aldıkları şiirlerinden Sacit Akel’in uyarlaması ve rejisiyle CAN-NAZIM’I sahneye taşımıştır..
2007-2008 sezonlarında da Şeyh Bedreddin Destanı nı sergilemiştir.2007-2008 sezonunda ağırlığı atölye çalışmalarına vermiştir.Bünyesine ve istemese de televizyon piyasasına oyuncu kazandırmıştır..

 

2008-2009 sezonunda ise Bünyesine katmış olduğu ve Müjdat Gezen mezunu bir grup oyuncu ile Sacit Akel in yazdığı Düşlerimde Düştüm adlı çocuk oyunu ile bu sezonda bir ivme yakalamıştır.
 

2009-2010 sezonuna gelindiğinde ise Ada adlı oyun ve Düşlerimde Düştüm Çocuk Oyunuyla sezon tamamlanmıştır.Yolculuğuna başladığı dönemden bu yana çizgisinde ödün vermemiştir.Her sezon sosyal sorumluluk projelerinin içinde ya katılımcı ya da sürükleyici olarak rol almıştır.Son olarak tekel İŞÇİLERİ yararını sezon içerisinde sürükleyici güç olarak Athol fuagard’ın ADA isimli oyunuyla devam etmiştir.
 

2010-2011 sezonunda Deniz Sandalcı’nın Tiyatro Yolcularına tekrar katılımıyla dahada güç kazanmıştır. 2010-2011 Sezonunda aktif olarak Ankara ve Mersinde aynı isim çatısında Tiyatro Yolcuları (Mersin) ve Tiyatro Yolcuları (Ankara) adlı farklı iki tiyatro grubu olarak varlığını sürdürmüştür.Bu sezonda Tiyatro Yolcuları Mersin grubu Sacit Akel in yazıp yönettiği Düşlerimde Düştüm çocuk oyunuyla sezonu kapatırken Tiyatro Yolcuları Ankara grubu ise Tayfun Türkili nin yazdığı Deniz sandalcının yönettiği 9 Canlı komedi Yetişkin oyunuyla sezonu tamamlamıştır.
Şuanda üç büyük ili kendine merkez seçerek her üç ilde de farklı gruplar oluşturmaktadır. Mersin ve İstanbul Tiyatro Yolcularının sorumluluğunu Sacit Akel yürütürken Ankara Tiyatro Yolcularının sorumluluğunu Deniz Sandalcı yürütmektedir. İlerleyen Dönemde İzmir'de de Tiyatro Yolcuları grubu kurulması amaçlanmaktadır.

TİYATRO YOLCULARI

© 2014 by SACİT AKEL. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Vimeo Social Icon
bottom of page